Wednesday, May 27, 2009

Poor me!

I have Degree of Economics and Master of Economics, plus currently i'm studying in phD of Economics. Yes I'm good in theory, but it's not secure or effect my life at all. But please boo boo at me, I'm totally fail while practising the whole theory what i've learned before. Macam hampeh kan... Mesti nak bersesak-sesak tiap kali ada sale. Sanggup ajak hubby after office hours nak pergi shopping juga.

Name it.. I have membership of Ikea, Jusco, Robinsons, Metrojaya, Isetan, Tesco and many more... Obviously, when it comes to their big sales, I got the flyers, newsletter and so on.. So jadi macam terpengaruh yang amat. Macam bila dapat duit nak shop till drop. Macam tak ingat dunia. Then hubby tegur, ni tak belajar ekonomi langsung, gawat tak gawat sama je.

Owh betul, teori ekonomi, kehendak manusia tidak terbatas. I bersetuju kalau cakap keperluan, kehendak dan keinginan menjadi sama rata. Kalau namanya perempuan kan, semua benda nak beli. Padahal diri sendiri ni yang belajar ekonomi tahu, mark up cost dah 70%. Ada ke semua mall jual sampai discount 70%? Gila ke nak jual harga kos kan. Kalau clearance stock, baru state 70% discount, itu pun tak banyak, kalau ada pun yang barang dah display or dah rosak. Discount 50% ada-ada la juga, tapi tak banyak juga kan.

Tapi Puan Mahirah masih tak sedar diri. Padahal sale macam sepanjang tahun. Ni nak raya lagi berlambak sale. Sogo pun macam sepanjang tahun nak sale. Semua psikologi je. Harga macam lebih kurang sama je. Tapi bila tahu sale, I ni macam tak sedar diri.
I rasa bulan depan, nak praktik semua yang I belajar. Ya ya bulan depan nak start. Eh eh tak, lagi dua bulan akan datang, eh tak tahun depan..hahahaha. So,what's the date dear? Pray hard to God.

Bila dah berkeluarga ni, kena la buat budget planning kan... OK ok ingat dalam kepala. Jangan terpengaruh!

3 comments:

Willie said...

Theory and practice are different. Theory acts as a guide, we still make our own decision. Memang lah temptation susah nak elak.

Having a degree, master and phD does not make us otai or the only right person in this world. wisdom comes from different places too.

p/s : I have master in business admin but still makes poor decision when it comes to buying stuff. Sama la kita. Uwahahaa

Mahirah Kamaludin said...

Totally agree..tpkan mcm wasteful je kan klau tak guna ilmu yang ada. Kehendak dah jadi mcm keperluan.

Hanafedora said...

sila praktik kan apa yg anda belajar...hahaha shooping memang tempted...I knowwww....But sooner or later we just have to save..

OUR BUNDLE OF JOY

Lilypie First Birthday tickers