Monday, February 18, 2013

Trip to Southern Thailand - Hat Yai to Krabi

So, the next day, we woke up early in the morning, again put it everything our stuffs (mostly its belong to me) in the backpack. Azuar dah survey and surf in internet, how to get the tickets and transportation to Krabi. Everything semua last minute.

Bye hotel cap ayam hehehe, but I found out that ramai juga backpackers yang stay sini.
Then, kami pergi balik Bus station to ask about the tickets. Surveying the prices one by one, from travel agents to ticket counters. Price ranged at TB250-TB350. Mana yang mahalnya, biasa dorang ambil komisyen. Perjalanan ambil masa about 4 to 5 hours. Bila masuk saja dalam van, lagi ramai tourists and backpackers. I jumpa dari Malaysia, Morocco, Spain and the UK. Semua memang excited nak pergi Krabi.




Ada sekali berhenti di RnR Province of Trang. About 2 hours from Hat Yai. Sini pun banyak halal food, toilet bersih dan besar and praying rooms.




Sepanjang perjalanan ke Krabi, rasa memang sangat jauh tapi kami tak rasa pula nak tidur. Dengan driver memang tak bercakap sebab dia pandai cakap siam saje. So banyak guna bahasa isyarat.



Confident lori telur ni. kan...Tak terbang ke telur tu?
Sampai di Krabi dalam jam 1.30 tengahari, perut lapar semua in full package. Van tadi turunkan kami di Karabi town. Tapi Krabi town tak ada apa sangat, yang famous adalah Ao Nang Beach. So, we asked the driver to send us to the beach. Itu pun kami tak tau sangat. The other backpackers yang suggest kan hantar ke Mc Donalds Ao Nang, then baru cari hotel near the place. Tambang dari Krabi town to Ao Nang Beach adalah TB100 seorang. Rupanya beach yang happening tu jauh juga dari town, about 25km, dlm 30 mins juga.

Tibanya di Ao Nang, the first thing buat cari hotel. Kami survey one by one. Again, public holidays, harga hotel banyak mahal and full house. Susah hati juga, dengan penat, lapar, bag berat semua. Luckily, dapatsatu bilik at Ao Nang Easy Room. Memang puas hati bila tengok sendiri. Tiap kali survey hotel, I mesti cakap "May I see the the room, first?". Ikut Azuar dia memang tak kisah, janji tidur, wife dia tak boleh laaa , complicated sikit. So we got the room's price at TB1200, Normally it costs about TB900. 




It was a cozy place seriously. I suka sangat. Semua ada towel, hot shower, free internet dan aircond. Yang peliknya masa dia mula-mula tunjuk the room, I thought it was a display room, sebab dinding dia memang 100% glass. Memang bole tengok orang lalu lalang. Rupanya itu memang concept dia. So bila masuk bilik, tariklah curtain tu, baru privacy. Yang penting, tempat dia sangat dekat to everything. So ramai orang lah kat sini. Hotel ni betul-betul depan Starbucks and McDonalds Ao Nang. Nak pergi beach pun sangat dekat.

Petang tu, dah siap mandi dan solat semua, kami berjalan ke Ao Nang Beach. Sape pernah ke Pantai Kuta, Bali. Ao Nang beach lebih kurang macam tu lah. Tapi lagi banyak tourist mat salleh, nak cari local people mandi kat pantai, tak jumpa pun. Kalau local people area situ pun, yang ada tinggal yang bekerja di situ. Mostly tourists kat sana nak pergi Phi Phi island, James Bond island, Chicken Island dan banyak lagi. Island dia memang sangat cantik, tapi we all tak pergi pun, menyesal juga. So dorang datang Ao nang untuk naik longtail boat untuk ke pulau2 tu, boleh sun bath, swimming, diving and snorkelling. Booth untuk trip snorkelling and diving, mostly their bos pun mat salleh. Agaknya dorng memang betul fall in love dengan the islands, siap datang buat business terus.



Sunset at Ao Nang Beach
Malam tu kami sewa motosikal dalam harga TB200, pandai tokei dah siap isi full tank and mintak caj TB150.


Dinner malam tu, kami makan mee tomyam dan nasi goreng ayam. Food Thailand memang sangat sedap tapi kena beware juga kepedasan dia tu kadang boleh buat ulang toilet. Lepas tu, kami decided untuk berjalan ke Krabi town. Naik motor rasa jauh sangat, dalam 45mins jg, dengan sejuk malamnya.


Outlet Village Krabi
Most items discounts at 20%-50%, tapi barang tak cantik sangat. Tapi Speedo swimming cap Adam boleh dapat dalam TB150 (RM15), murahkan! So we all ke sana just nak kenal tempat.


Tesco Lotus Thailand
Mostly kedai tutup dalam jam 10pm, kami sampai pun dah lewat. So, kami balik round tengok night life di Ao Nang. Fuhhhh siap ada cabaret show, bising jugalah area hotel kami.


Lepas round round area beach, kami pulang hotel. Esok berfikir mana nak berjalan lagi...

2 comments:

fatin nabilah hatta said...

sis, nak tanya, bus dari hatyai ke krabi tu boleh dapat dekat mana ye. sebab nak travel ke sana by train je. any suggestion? please email me at fat_nabilah1506@yahoo.com . thank you.

azuar razmi said...

bas dari hatyai ke krabi boleh amik kat sekitar Lee Garden Plaza.

OUR BUNDLE OF JOY

Lilypie First Birthday tickers